Site icon Serdar Yılmaz

Bilişim Sektörüne Genel Bakış

bilgi teknolojileri

Her geçen yıl daha fazla büyüme ve gelişme gösteren bilişim sektörü, yaşantımızda önemli bir yer edinmiş durumda. Bilgisayarlardan, cep telefonlarına, tabletlerden, giyilebilir teknolojilere kadar bir çok alanı kapsayan bilişim teknolojisi, ihtiyaçlar doğrultusunda gelişmeye devam etmekte.  Bilişim sektörü hakkında bazı sayısal verileri paylaşmadan önce bilişim ve bilişimin kapsadığı alanlar hakkında bazı bilgiler vermek istiyorum.

Bilişim Teknolojisi Nedir?

Wikipedia’nın bilişim teknolojisi tanımı;

Bilişim teknolojisi, Bilgi teknolojisi (BT), informasyon teknolojisi veya enformasyon teknolojisi, bilgisayar tabanlı bilişim sistemlerinin, özellikle yazılım uygulamaları ve bilgisayar donanımının incelenmesi, tasarlanması, geliştirilmesi, yürütülmesi, yönetimi ve desteğine verilen addır. BT temel olarak bilgisayarların ve yazılımların aracılığıyla bilginin işlenmesi, dönüştürülmesi, saklanması, korunması, iletilmesi ve bu bilgiye güvenli bir biçimde erişilmesini sağlar.

Bir diğer tanımı;

Bilişim teknolojisi, bilginin toplanmasında, işlenmesinde, depolanmasında, ağlar aracılığıyla bir yerden bir yere iletilip kullanıcıların hizmetine sunulmasında kullanılan iletişim ve bilgisayarlar dâhil bütün teknolojileri kapsayan teknolojilerdir.

Her iki tanımda da, bilişim teknolojilerinin, bilgi ve bilgi akışını sağlayan sistemler olarak tanımlandığını görmekteyiz. Bahsettiğimiz bu sistemi oluşturan temel unsurlar ise tahmin edebileceğiniz gibi bilgisayarlar, telefonlar, tabletler, televizyonlar, radyolar kısacası aklınıza gelebilecek bütün iletişim araçları.

Günümüzde bilişim teknolojilerinin temel unsuları olan bilgisayar ve telefonlar yaşantımızı önemli ölçüde kolaylaştırmış ve bilgiye istenilen her yerden, herkesin ulaşmasına imkan vermiştir.  Özellikle telefonların son bir kaç yıl içerisinde göstermiş olduğu gelişim, bilişim teknolojilerine farklı bir boyut kazandırmıştır.

Bilişim Teknolojilerinin Önemi

Eskiden devletlerin gelişmişlik düzeyini belirleyen unsur askeri güçleri iken günümüzde bu kavram yerini teknolojiye bırakmış durumda. Teknolojiye yatırım yapan ve bu alanda gelişme gösteren ülkelerin ekonomik yönden daha  gelişmiş olduklarını ve daha az dışa bağlı kaldıklarını görmekteyiz. Bu durum, teknoloji ve teknolojinin evrenselleşmesini sağlayan bilişim teknolojilerinin önemini bize gayet açık bir şekilde göstermektedir.

Aynı şekilde bireylerin kendilerini geliştirebilmesi ve gelişen sektör içerisinde yer edinebilmesi için,  tıpkı ülkeler gibi teknolojiye önem vermesi ve bu alanda kendilerini geliştirmesi gerekmektedir. Çünkü günümüz şartları teknolojinin temel ihtiyaçlarımız arasına girmesine neden olmuştur. Bundan 9-10 yıl önce cep telefonlarına ve bilgisayarlara lüks olarak bakılırken, günümüzde temel bir ihtiyaç olarak bakılmaktadır. Bu yüzden her evde bir bilgisayarın olması, her bireyde bir cep telefonu olması olağan karşılanmaktadır. Bu durum bize genci, yaşlısı herkesin bilişim sektörünün nimetlerinden bir şekilde faydalandığını göstermektedir.

Bilişim Sektörü

Bilişim teknolojisi ürünlerinin temel ihtiyaç haline gelmesi, bilişim sektörünün hızla büyümesine neden olmuştur. Bu büyüme doğrultusunda, devletlerin ve şirketlerin bilişim sektörüne yaptığı yatırımlarda hızla artmıştır. Aşağıdaki tabloda dünyaca ünlü teknoloji firmalarının 2013 yılında Araştırma ve Geliştirmeye çalışmalarına yaptıkları harcamalar bulunmaktadır.

Araştırma ve Geliştirme çalışmaları için yapılan harcamalar her yıl arttırılarak, yeni ürünlerin ve teknolojilerin insanlarla buluşması amaçlanmaktadır.

Ayrıca aşağıdaki tabloyu incelediğimiz de listede yer alan kişilerin hepsinin bilişim sektörü içerisinde yer alan ve bu alanda hizmet veren firmaların kurucuları ve yöneticileri olduğunu görmekteyiz. Bu da bize bilişim sektörünün ne kadar büyük bir pazar payına sahip olduğunu göstermektedir.

Listenin başında tahmin edebileceğiniz gibi Microsoft’un kurucu Bill Gates bulunmakta, halen “dünyanın en zengin insanı” ünvanını sahip olan Bill Gates, yazılım ve donanım alanında yapmış olduğu yatırımlarla Microsoft’un çok iyi yerlere gelmesini sağlamıştır. Bilişim sektöründe büyük bir pazar payına sahip olan Microsoft, Nokia’nın Lumia departmanını satın alarak bu alanda yatırım yapmaya devam ettiğini de göstermektedir.

Toparlayacak olursak; Bilişim sektörü her yıl büyümeye devam etmektedir, bu büyüme teknoloji geliştiği , insanların ihtiyaçlarını karşıladığı ve işlerini kolaylaştırdığı sürece devam edecektir.  İhtiyaçlar doğrultusunda sürekli yenilenen ve güncelenen bu sektörde yer edilebilmek için,  tıpkı sektör gibi kendimizi sürekli geliştirip, yeniliklere açık olmamız gerekmektedir.

Yazar: Serdar Yılmaz

Exit mobile version