Site icon Serdar Yılmaz

Git – Repository

Projemiz üzerindeki tüm değişikliklerin GIT versiyon kontrol sistemi tarafından takip edilip, kayıt altına alınabilmesi için bir repository oluşturmamız gerekir. Repository; projemiz içerisinde yer alan dosyalar üzerinden yapılan değişiklikleri ve bu değişikliklerin kim tarafından ne zaman yapıldığı bilgisini tutan bir veri tabanıdır.

git init

Yukarıdaki komut ile projemiz için bir repository oluşturup, projemizdeki tüm dosya ve klasörlerin versiyon kontrol sistemi tarafından takip edilmesini sağlamaktayız.

Masaüstümde git-egitim isimli bir klasör oluşturdum ve konsoldan bu klasöre gelip git init komutunu çalıştırdım. Artık git-egitim klasörü içerisinde yapılabilecek tüm değişiklikler (dosya ekleme/silme/değiştirme) GIT tarafından takip edilecektir. Repository oluşturduktan sonra git-egitim klasöründe .git isimli gizli bir klasör oluştuğu görülecektir, projemiz üzerindeki tüm değişiklikler bu gizli klasör içerisinde tutulmaktadır.

git status

Projemiz üzerinde yapılan değişikliklerin bir özetini görüntülemek için git status komutunu kullanabiliriz.

git-egitim klasörüne index.html isminde bir dosya ekledikten sonra konsola git status komutunu yazığımda; Untracked files başlığında eklemiş olduğum index.html dosyasının yer aldığını görebiliriz. GIT, git-egitim repository’si üzerindeki tüm değişiklikleri takip ettiği için eklemiş olduğumuz yeni dosya GIT tarafından algılandı.

Working Directory ve Staging Area

Working Directory terimi projemizin ana klasörüne verilen bir isimdir. Örnek projemizin Working Directory yani ana klasörü git-egitim klasörüdür. Bu klasör üzerinde yapılan tüm değişikliklerin GIT tarafından takip edildiğine değinmiştik. Değişikliklerimiz tamamlandıktan sonra değişikliklerimizi yeni bir versiyon olarak kayıt altına almak için önce yapmış olduğumuz değişiklikleri Staging Area‘ya taşımamız ve sonra da Commit atmamız gerekir.

git add dosya_adi

Değişikliklerimizi/geliştirmelerimizi Staging Area‘ya taşımak için git add komutunu kullanırız.

Diyelim ki index.html dosyası içerisine html kodlarımızı yazdık ve Commit atarak yazdığımız kodların yeni bir versiyon olarak git-egitim repository’sine kaydedilmesini istiyoruz. Bunun için önce git add index.html komutunu kullanarak, index.html dosyasını Staging Area‘ya taşımamız gerekir. index.html dosyasını Staging Area‘ya taşıdıktan sonra tekrar git status komutunu yazdığımızda index.html dosyasının artık Changes to be committed alanında gözüktüğünü göreceğiz. Artık değişikliklerimizi commit atarak kayıt altına alabiliriz (Commit hakkında daha detaylı bilgiye ve nasıl commit atılacağına Commit başlıklı içerikte yer vereceğim).

Bu içerikte Repository, Working Directory ve Staging Area kavramlarının üzerinde durduk. Sonraki içeriklerde Branch ve Commit konularına değinerek devam ediyor olacağız.

KOMUTAÇIKLAMA
git initRepository oluşturma.
git statusProjeye eklenen, silinen, değiştirilen tüm dosyaları görüntüleme.
git add file.txtfile.txt dosyası Staging Area’ya taşınır.
git add file1.txt file2.txtBirden fazla dosya Staging Area’ya taşınmak isteniyorsa dosya adları aralarına boşluk bırakılarak yazılır.
git add .Eklenen, silinen, değiştirilen tüm dosyaları Staging Area’ya taşımak için “.” koyulur.
Exit mobile version