jQuery Kütüphanesinin Sayfaya Eklenmesi
jQuery kütüphanesindeki komutları ve fonksiyonları kullanabilmek için kütüphaneyi sayfaya eklememiz gerekmektedir. Kütüphaneyi sayfaya eklemek için konumunu <head> </head> etiketi arasında bildiriyoruz.
<!DOCTYPE html> <html> <head> <title>jQuery</title> <script src="https://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/3.3.1/jquery.min.js"></script> </head> <body> <h1>jQuery Dersleri - Srdrylmz.com</h1> </body> </html>
Yukarıdaki örnekte jQuery kütüphanesini Google’un CDN sunucularından çekerek sayfamıza ekledik. Dilersek jQuery kütüphanesini “jquery.com” adresinden bilgisayarımıza indirip, dosya konumunu “src” özelliğinde belirterek de kullanabiliriz.
<script src="script/jquery.min.js"></script>
jQuery Yazım Kuralları
JavaScript dilinin bütün yazım kuralları jQuery kütüphanesi içinde geçerlidir.
$('div').html('<b>Serdar YILMAZ</b>').height(30).width(100);
jQuery kodlarının, DOM yüklendikten sonra çalışması için kodlarımızı aşağıdaki kod blogunun arasına yazmaktayız. Böylece olası bir çok hatayı önlemiş olacağız.
$(document).ready(function(){ // jQuery Kodları });
Fonksiyonların Yazım Şekli ve Kullanımı
Aşağıdaki örnekte 3 farklı şekilde fonksiyon tanımlandık.
<!DOCTYPE html> <html> <head> <title>jQuery</title> <script src="https://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/3.3.1/jquery.min.js"></script> <script> $(document).ready(function(){ // Yazım Şekli 1 function topla(sayi1,sayi2){ alert(sayi1+sayi2); }; // Yazım Şekli 2 $.carp = function(sayi1,sayi2){ alert(sayi1*sayi2); }; // Yazım Şekli 3 $.islem = { cikar: function(sayi1,sayi2){ alert(sayi1-sayi2); }, karesi: function(sayi1){ alert(sayi1*sayi1); } }; }); </script> </head> <body> <!-- HTML SAYFAMIZIN GÖVDESİ--> </body> </html>
Tanımlamış olduğumuz fonksiyonların çağrımı aşağıdaki gibidir.
topla(4,5); $.carp(3,8); $.islem.cikar(9,5); $.islem.karesi(8);
Serdar YILMAZ