Herhangi bir kaynaktan, herhangi bir hedefe gönderilen bir veri paketinin hedefe ulaşıp, kaynağa geri dönmesi esnasında geçen süreye PİNG diyoruz. Konuyu daha anlaşılır kılmak için online oyunlar üzerinden gidebiliriz. Oyun içerisinde yapmak istediğimiz her bir hareket birer veriye dönüştürülüp hedef sunucuya gönderilmekte ve hedef sunucudan yanıt beklenmekte. Bu işlemlerin gerçekleşme/tamamlanma süresi de bizim ping değerimizi vermekte. Ping değerimizin 20 Milisaniye olduğunu kabul edecek olursak, bu oyun esnasında yapmak istediğimiz bir hareketin, oyun içinde 20 ms sonra gerçekleşeceği anlamına gelmektedir.
Bu aralar sıkça oynadığım bir oyun olan CS:GO’dan örnek verecek olursak;
İlk ekran görüntüsünde ping değerim 26 Milisaniye olarak gözükmekte. Yani ben silahı ateşlemek için mausa tıkladıktan 26 Milisaniye sonra silah ateşlenecektir (Mausun tepki süresi gibi konu dışı etkenleri gözardı ediyoruz). 26 Milisaniye çok kısa bir süre olduğu için mausa tıkladığımız an silahın ateş aldığını düşünebiliriz. Ancak ikinci ekran görüntüsüne bakacak olursak ping değerim 1150 ms olarak gözükmekte yani ben mausa tıkladıktan 1.15 saniye sonra silah ateş alacağından bu sefer mausa tıklamayla, silahın ateş alması arasındaki zaman farkı daha belirgin olacaktır.
Konuyu daha anlaşılır kılmak için online oyunlar üzerinden gittik ancak ping sadece online oyunlar da karşılaştığımız bir kavram değil. En basitinden bir sunucunun erişilebilir olup/olmadığını, eğer erişebilir ise tepki süresinin ne olduğunu yine Ping programı ile öğrenebiliriz.
Ping Komutu
Windows işletim sistemleri için Komut İstemin de “ping” komutunu kullanarak istediğimiz herhangi bir adrese ping atabiliriz. Adres olarak Domain adını yazabileceğimiz gibi direk IP adresini de yazabiliriz. Komut işletildiğinde, belirtilen adrese 32 baytlık ICMP (Internet Control Message Protocol) paketleri gönderilerek hedef sunucunun erişilebilir olup/olmadığını ve erişilebilir ise bilgisayarımız ile olan iletişim süresini öğrenebiliriz.
Screen 1: Belirtilen adrese her biri 32 bayt olan 4 adet ICMP paketi gönderildi. Gönderilen paketlerin sayısı ve boyutu değiştirilmediği taktirde varsayılan olarak her biri 32 bayt olan 4 adet paket gönderilecektir. Bu ekran görüntüsünde paketlerin ping değerleri sırasıyla 26-24-24-24 şeklinde.
Screen 2: Ping komutuna ait bazı parametreler bulunmaktadır, bu parametreleri kullanarak ping komutu için varsayılan olarak kabul edilen bazı değerleri değiştirebiliriz. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Ping komutu için gönderilecek paket sayısı varsayılan olarak 4’tür. “-n” parametresini kullanarak gönderilecek paket sayısını değiştirebiliriz. Gönderilecek paket sayısı ne kadar fazla olursa ortalama (Average) ping değerimiz o kadar tutarlı olacaktır.
Screen 3: Varsayılan olarak 32 baytlık paketler gönderilmekte. Gönderilen paketlerin boyutunu değiştirmek için “-l” parametresini kullanabiliriz. Bu parametre ile gönderebileceğimiz maksimum paket boyutu 65500 bayttır. Eğer paket boyutunu 50000 gibi yüksek bir değer yaparsak; “Request timed out.” şeklinde, isteğin zaman aşımına uğradığını belirten bir hata alabiliriz.
Screen 4: Yukarıdaki verilen parametreler haricinde “-t” parametresi bulunmakta, bu parametreyi kullandığımız da sunucu ile bağlantı kesilene kadar ping atılır. Örnek kullanım “ping -t www.srdrylmz.com”. Varsayılan zaman aşımını değiştirmek için de “-w” parametresini kullanmaktayız. Örnek kullanım “ping -w 6000 www.srdrylmz.com”, bu komut çalıştırıldığında 6 saniye içerisinde genel yanıtlar kabul edilecektir, 6 saniyeyi geçtiği an zaman aşımına uğrayacaktır. Ping komutuna ait bir çok parametre bulunmaktadır, bunların tamamını görüntüleyebilmek için “ping /?” komutunu yazmanız yeterlidir.
Ping Değerim Neden Yüksek ?
Ping değerini etkileyen bir çok faktör var. Bunlardan bir kaçını saymak gerekirse;
- Sunucunun Lokasyonu
Sunucu ile olan mesafe arttıkça ping değeri de artacaktır. Türkiye lokasyonlu sunuculara erişim süresi, yurt dışı lokasyonlu sunuculara göre daha kısadır (Konu dışı diğer etkenleri gözardı ediyoruz). Bu yüzden oyun esnasında ping değerinizin yüksek olmasından şikayetçiyseniz, bulunduğunuz sunucunun lokasyonunu kontrol edip, tercihinizi Türkiye lokasyonlu sunuculardan yana yapabilirsiniz. Eğer illa yurt dışında bulunan sunucular da oynamanız gerekiyorsa, konum olarak Türkiye’ye yakın ülkeleri tercih edebilirsiniz. Ayrıca bir VPN sunucu kuracaksanız, sunucunun; daha düşük ping alacağınız bir lokasyonda bulunmasına dikkat etmeniz gerekmekte. Aynı durum web sitelerinizi barındırdığınız sunucular içinde geçerli. - DNS Kullanımı
Genellikle TİB tarafından uygulanan erişim engellerini aşmak amacıyla kullanılan DNS sunucuları, ping değerinin artmasına neden olmaktadır. Eğer Google DNS, Yandex DNS, Open DNS gibi özel şirketlere ait DNS Sunucularını kullanıyorsanız; Bu DNS’leri kaldırıp, İnternet sağlayıcısının size otomatik olarak atayacağı DNS sunucularını kullanabilirsiniz. - İnternetin Paylaşılması
İnternet bağlantınızı sizinle birlikte kullanan başka kullanıcıların olması da PİNG değerinizin artmasına neden olacaktır. Eğer siz oyun oynarken, başka bir kullanıcı internet üzerinden dosya indiriyor, video izliyor kısacası interneti yoğun bir şekilde kullanıyorsa ping değeriniz de artış olacaktır. - Kablolu/Kablosuz Bağlantı
Kablosuz yerine kablolu bağlantıyı tercih ederek çok az da olsa Ping değerinizi düşürebilirsiniz. - İnternet Sağlayıcısından Kaynaklı Problemler
İnternet sağlayıcısından kaynaklı Ping problemleri yaşamanız da olası. Yukarıda CS:GO’dan paylaşmış olduğum ekran görüntülerinde aynı ağa bağlanmış olmama rağmen ping değerim ilkinde 26 ms iken ikincisinde 1150 ms. Normalde 20-50 arasında seyreden ping değerim internet sağlayıcısından kaynaklanan problemlerden ötürü 1150 ms değerlerine ulaşmıştı. - Arkaplanda Çalışan Uygulamalar
Yüklemiş olduğumuz kimi programlar arkaplanda çalışıp, interneti kullanarak Ping artışına neden olabilmektedir. Kullanmış olduğunuz antivürüs programının ve işletim sisteminin arkaplanda güncelleme yapması gibi.
Bu yazıda Tracert ve Pathping komutlarından da bahsetmeyi planlıyordum ancak içerik düşündüğümden daha uzun oldu. Daha fazla uzatıp, okumak isteyenlerin gözünü korkutmak istemiyorum. 🙂 Diğer komutları bir başka yazıda ele alabiliriz.
Serdar YILMAZ
Millenicom kullanıyorum ve ping değerimin düşürülmesini talep ettim benden nerede ping sorunu yaşadığımı ve trace ve ping değerlerini yollamamı istediler. Bunları nasıl nereden yollayacağımı bilmiyorum size sormak istedim ayrıca böyle birşey mümkünmüdür pingim standart 50 civarı dahada düşmesini istiyorum. Dönüşü mail olarak yapabilirseniz sevinirim. Teşekkürler.
Ben superonline bağlantısıyla cs 1.6 oynuyorum. Fiber internetim olmasına ve paketimin yüksekliğine rağmen 15 ping alırken birden 70 pinge sabitlendi. Bu konuyla alakalı yetkililerle görüştüm 90 ping altına yardım etmiyoruz diyorlar genel olarak. 90 pingi normal kabul ediyorlar. Herhalde hiç online oyun oynamadılar. Kesinlikle önermem superonline pişmanlıktır.
aynı sorunu bende yaşadım kesimlikle katılıyorum superonline pismanlıktır
ben Superonline kullanıyorum ve cs go gibi online oyunlarda ping değerim yüksek oluyor benden tracert komutuyla atmamı veping komutuyla atmamı birde nslookufp komutuyla ekran resmi göndermemi istediler ancak steam üzerinden aldığım için bu ping değerlerini steam sitesi için veri bulamıyor bilgisayarım bu konu hakkında bana yardımcı olabilir misiniz serdar bey
Merhaba,
CS:GO’da oyundayken konsola “+graph” komutunu yazarak anlık ping değerinizi görüntüleyebilirsiniz. Ayrıca oyun oynadığınız sunucunun IP adresini öğrenip, o IP adresine tracert ve ping komutları ile ping atabilirsiniz.