Ülkemizde olduğu gibi diğer bir çok ülkede yaygın olarak Q klavye kullanılmaktadır. Q klavyedeki tuşların neden bildiğimiz sırada düzenlendiğini bir çoğumuz merak edip, sorgulamıştır. Tabi kaçımız sorunun cevabını bulmak için araştırma gereği duymuştur orası ayrı bir konu. 🙂 F klavyenin mucidi, İhsan Sıtkı Yener‘in geçtiğimiz günlerde vefatı üzerine konuyla bağlantılı olarak bu içeriği hazırlamak aklıma geldi.
1873 yılında el yazısının güçlük ve yavaşlığını telafi etmek üzere Christopher Scholes tarafından ilk yazı makinesi yani daktilo icat ediliyor. Ancak daktilo mekanik aksamlardan oluştuğu için çok hızlı yazıldığında harf kolları birbirine karışıyor ve makine çalışmıyor. Bunun üzerine Christopher Scholes, kullanıcıların yazı makinesinde daha yavaş yazmaları için en çok kullanılan harfleri, elin en zor ulaşabileceği yerlere yerleştirerek, bugün kullanmış olduğumuz Q klavyeyi icat ediyor. 1874 yılında Q klavyenin patentinin alınıp, Remington firmasına satılmasıyla üretilen daktilolarda Q klavye kullanılıyor. Bunun sonucunda da insanlar bu klavyeyi öğrenmek zorunda kalıyor.
Zamanla daktiloda hızlı yazmayla ortaya çıkan problemler giderilse de, insanlar Q klavyede ki harf düzenine alıştıkları için daktilo üretimine başlayan diğer firmalarda aynı klavyeyi üretmek zorunda kalmış. Aradan 142 yıl geçmesine rağmen hala Q klavyeyi kullanmaya devam ediyoruz.
bilgilendirme için teşekkürler
Aydınlandım
Şuandada bütün harflere çok hızlı ulaşıyoruz. Yeniden düzenleme yapıp patentini alalım :)))
Girişimcilik seminerlerinde başarısız girişimlere iyi bir örnek olabilir. 🙂