Bu yazıda, Linux’un yaratıcısı Linus Torvalds’ın bilgisayar dünyasına girişini konu alan “Yalnızca Eğlenmek İçin” isimli kitaptan bir bölüme yer vereceğim. Kitabı yaklaşık 1 – 1.5 yıl önce okumuştum, bugün kitaplığı düzenlerken görünce altını çizdiğim kısımlara tekrar göz gezdirdim ve bir kısmını blogda paylaşmaya karar verdim. Linus Torvalds tarafından kaleme alınan ve onun fikirlerini, düşüncelerini, bakış açısını içeren bu kitabı okumanızı tavsiye ederim.
Linus Torvalds’a Göre Yaşamın Anlamı
Yaşam için anlam taşıyan üç şey vardır. Bunlar yaşamındaki –sen, yada her varlığın yaşamındaki- şeylerin güdüm unsurlarıdır: Birincisi yaşamda varolmak, ikincisi toplumsal düzen ve üçüncüsü de eğlence. Yaşamda her şey bu düzende gelişir. Ve eğlencenin ötesinde başka bir şey yoktur. Yani bir mantıkla yaşamın anlamı bu üçüncü evreye ulaşmaktır.
Bu üç evreyi gelişimin evreleri olarak da yorumlayabiliriz. Kitabın ilerleyen sayfalarında telefonun ve televizyonun ortaya çıkışından, günümüze değin geçirdiği gelişimler bu üç evreyle açıklanmakta. Kitaptaki örneklerden farklı olarak bilgisayarın ortaya çıkışından, günümüze kadar geçirdiği gelişimleri de bu üç evreyle açıklayabiliriz.
İlk elektrikli bilgisayar 1946 yılında icat edilen ENIAC’tır. Bu bilgisayar 2. Dünya yavaşında top atışları hesaplamalarına yardımcı olması için Amerikan Ordusu’nun desteği ile geliştirilmiştir. Yani bugün ki bilgisayarların atası olan ilk dijital bilgisayar savaşlarda galip gelmek -yaşamda varolmak- amacıyla üretilmiştir. Sonra da yaygınlaşarak toplumsal düzenin bir parçası haline gelmiştir. Günümüzde ise üçüncü evreye ulaşıp, eğlence sektörünün vazgeçilmez bir parçası olmuştur.
Aynı şekilde haberleşme sistemlerinin ve taşımacılığın temelleri askeri alanda kullanmak amacıyla atılmıştır, sonra toplumsal düzenin bir parçası haline gelmiştir ve günümüzde de üçüncü evreye -Eğlence- ulaşmıştır. Savaşın iyi bir tarafı olduğu söylenemez elbet ancak teknolojiye kazandırdığı ivmede gözardı edilemez. İnsanoğlunun varoluşu tehlikeye düşmeseydi bu ivme muhtemelen yakalanamayacaktı. Bu yüzden Linus Torvalds’a göre her şeyde motivasyonun bir parçası yaşamda kalmaya -varolmaya- yöneliktir. Ve Yaşamda varolmak da, sadece varolmak değildir; yaşamda daha iyi koşullar altında tutunmaktır.
Konuya ilişkin son bir alıntıya yer vererek içeriği noktalıyorum. 🙂
… umuyorum ki, uzayda yolculuk bir noktada yaşamda varolma meselesi olacak, sonra toplumsal bir konuya, ardından da eğlenceye dönüşecek. Uygarlığa bir kült olarak bak. Demek istediğim, o da aynı dokuyu izler. Yaşamda varolma meselesi olarak başlar. Varlığınızı daha iyi koşullarda sürdürmek için biraraya gelir ve toplumsal yapınızı oluşturursunuz. En sonunda uygarlığın eğlence için varolduğunu görüyoruz. Tamam, şey… Belki salt eğlence için değil…
Serdar YILMAZ